Bývanie podľa svojich predstáv

Ceny nehnuteľností stále rastú a najväčší problém s bývaním je vo veľkých mestách. Mladí ľudia snívajú o dobre platenej práci vo veľkom meste a s bytom čo najbližšie k centru alebo domom s veľkou záhradou niekde na okraji. Aká je však dnešná realita? Pokiaľ nepochádzate z bohatšej rodiny alebo nemáte rodičov, ktorí vám dlhšie šetrili na bývanie, tak skoro do vlastného nepôjdete. Študenti alebo mladí ľudia, ktorí sa chcú osamostatniť od rodičov to v súčasnosti nemajú ľahké. Čo im ostáva? Platiť každý mesiac vysoké nájomné. Keď si toto nájomné po pár rokoch sčítajú, zistia koľko na tom prerobili a že už dávno mohli bývať za tie peniaze vo vlastnom.

obývák

Študenti musia popri štúdiu myslieť na to, že im treba minimálne jednu, dve brigády aby dokázali splatiť nájomné a k tomu potrebujú ešte peniaze, aby mohli z niečo žiť. Je ťažké si takto našetriť nejaké peniaze na bývanie do budúcna. Ak si však nenašetria čo im zostáva? Požiadať o úver banku alebo nejakú inú nebankovú spoločnosť. Druhý spôsob je vo väčšine prípadov dosť nebezpečný. V súčasnosti je však pomerne dosť komplikované aj získanie úveru.  A čo ich čaká, keď im banka úver schváli? Dostanú vysoký úrok, k tomu sa ešte musia zaručiť aj nehnuteľnosťou, a to na niekoľko desaťročí.

·         Si študent a stále bývaš s rodičmi? Máš už predstavu o svojom bývaní? Ak nie, je najvyšší čas o tom popremýšľať! Musíš dopredu vedieť, ako si to predstavuješ a hlavne ako to dosiahneš. Je najvyšší čas začať si šetriť peniaze na svoje bývanie alebo aspoň musíš vedieť ako ich potom získaš.
·         Stále chodíš do školy, ale už platíš podnájom niekomu cudziemu? Vieš, že raz chceš bývať vo svojom? Mysli na to a snaž sa! Odkladaj si čo i len malú čiastku z každej výplaty alebo si založ stavebné sporenie. Ty vieš, čo je pre teba najlepšie.

úspory

·         Ak už bývate vo svojom, položte si otázku: „Bývam podľa svojich predstáv?“ Ak áno, ste šťastný človek. Gratulujem. Ak nie, určite sa to dá nejako zmeniť. Zistite ako.
·         Ste rodič a vaše deti ešte bývajú s vami? Tak sa im to snažte uľahčiť, a preto im začnite sporiť čo najskôr. Euro k euru a raz vám za to poďakujú, keď sa budú chcieť osamostatniť.
Každý má právo bývať vo vlastnom dome či byte, ale nie každý má na to aj financie. Myslite na svoje sny a začnite si včas sporiť alebo investujte peniaze tak, aby sa vám v správnom čase vrátili. Berte však do úvahy aj infláciu. 

Publikováno v Nezařazené