Ako postaviť hotel pre hmyz na svojej záhrade

Hmyzie hoteli sa dnes objavujú na viacerých záhradách. Možno hmyz neznášate, takže je pre vás takáto predstava nereálna. To by ste ale mali rýchlo zmeniť, pretože tieto malé zvieratká dokážu byť veľmi užitočnými pomocníkmi. Niektoré druhy napríklad z vašej záhrady vyženú komáre. Iné sa postarajú o opeľovanie ovocných stromov a kvetov. No a ďalšou veľkou výhodou je to, že sa vám nebudú chcieť nasťahovať dovnútra. navyše taký hmyzí hotel na záhrade pôsobí aj veľmi pekne.

hymz
 
Materiál
Na stavbu tohto hotela môžete použiť v podstate čokoľvek. Najlepším materiálom sú napríklad staré dosky, pletivo, pálené tehly, alebo debničky od ovocia. Z týchto vecí si vyrobíte konštrukciu, do ktorej ešte vytvoríte jednotlivé sekcie. Každý druh hmyzu totiž obľubuje iné úkryty. Niektorým vyhovujú úzke a dlhé dierky, iným zas slama, alebo obyčajná prázdna plechovka od piva.
Na začiatok si vytvorte konštrukciu a jednotlivé sekcie v nej vyrobte podľa toho, čo máte po ruke. Veľkosť zvoľte podľa seba. Hotel môže byť vysoký meter, alebo byť vo veľkosti vtáčej búdky. A keď sme už pri tých vtákoch, aby ste namiesto ubytovania hmyzu, nevytvorili kŕmidlo pre vtáky, jednotlivé časti prikryte hustým pletivom. Tak zabránite tomu, aby vtáky holdovali na obyvateľoch hotela.

červi
 
Miesto

  • Je veľmi dôležité, aby ste na svojej záhrade pre hotel našli vhodné miesto, a to hneď z viacerých dôvodov. určite si ho nepostavte hneď pod oknami. Hmyz vie byť síce užitočný, ale ak si ho nasťahujete v tesnej blízkosti domu, nezabránite aby vám niektorí jedinci nevleteli do obývačky.
  • Nemal by sa nachádzať na priamom slnku, lebo hmyz na takomto mieste nevydrží, takže vaša stavba ostane bez povšimnutia.
  • Vhodný je polotieň, najlepšie ale urobíte ak ho postavíte v úplnom tieni, napríklad uprostred kríkov, alebo pod stromom.
  • Ak máte na svojej záhrade kompost, hmyzí hotel postavte hneď vedľa neho. Takto bude mať hmyz k dispozícií bývanie a jedáleň zároveň.